Mittfolk – Folk & världsmusikbandet

Mittfolk är bandet som spelar och spelat på alla möjliga olika slags platser. Från stora scenen på Urkult i Näsåker till en liten klubbscen i en källare i Osaka i Japan.

Från början härstammar det ur de Låtverkstäder och kurser som sedan många år drivs tillsammans med de olika spelmansförbunden och musik och kulturskolorna i länet. En vanlig verkstad pågår i två dagar och deltagarantalet varierar, men det brukar vara ett trettiotal deltagare från hela länet på dessa verkstäder. Här deltar ungdomarna utan några krav på förhandskunskaper, allt går ut på att inspireras, träffa likasinnade och lära sig låtar på gehör.

Detsamma gäller kurserna, men till skillnad från verkstäderna är kurserna längre och deltagarantalet är betydligt större. Sommaren 2014, var det ca 60 deltagare på TON 14 på Ålsta folkhögskola.

Sedan starten 2009 har Mittfolk hunnit med att göra ett stort antal konserter. De har givetvis spelat på de största folkmusikfestivalerna i Sverige: Urkult, Umeå och i Linköping men har också hunnit med att åka utomlands.

Hösten 2012 besöktes Japan för en veckas turné och utbyten med japanska musiker och ungdomar.

En resa tillsammans med Göran Månsson Band, (Göran Månsson, Daniel Ek och Petter Berndalen). Göran och Daniel har sedan starten av Mittfolk varit engagerade av Musik Västernorrland som konstnärliga ledare för Mittfolk. – Det var en fantastisk resa där alla fick lära sig något nytt, och ungdomarna pratar fortfarande om det när man träffar dem, säger Göran Månsson

I augusti 2014 gjorde Mittfolk återigen en bejublad konsert på Urkult, festivalen i Näsåker som i år firade 20 år! – Att ha en högkvalitativ internationell folk- och världsmusifestival som Urkult i länet är fantastiskt och är något som vi Västernorrlänningar ska vara stolta över! Säger Daniel Ek.

Mittfolk har varit en exempellös framgångssaga, vi har samarbetat med de mest framstående folkmusikerna i Sverige och ungdomarnas utveckling sedan starten är svår att beskriva, men 2014 blev ett band innehållande musiker från första upplagan av Mittfolk utsedda till ”Årets nykomlingar” på Folk och världsmusikgalan i Umeå. Säger Göran Månsson.

Musikaliska och konstnärliga ledare för Mittfolk är Göran Månsson och Daniel Ek.

Vill du höra hur vi låter: soundcloud.com/mittfolk
Kolla in Facebook: www.facebook.com/pages/Mittfolk/139738486110943

Mittfolk består av ungdomar från hela Västernorrland och är ett ungdomsprojekt inom Musik Västernorrland/Scenkonst Västernorrland. 

2017 års upplaga av Mittfolk består av:

Irma Björkqvist, gitarr
Simon Siden, bas
Linnea Sjödin, fiol
Eva Michold, fiol
Anna Henriksson, fiol
Ville Hulling, klarinett
Maja Källström, saxofon
Frida Andersson, blockflöjt
Frida Mattsson, flöjt
Ylvali De Mello, fiol
Linn Norberg, fiol
Karin Andersson, fiol, oboe
Joel Westman, slagverk
Maja Tuohimaa, dragspel
Joel Mannela, oboe
Truls Grafström, blockflöjt

SLUSK

Vår nyaste projektensemble

Länsungdomskören

LUST

Svenska ungdomsmästare i storband 2005 och 2012

Länsungdomsstorbandet