Mittfolk – Folk & världsmusikbandet

Mittfolk är bandet som spelar och spelat på alla möjliga olika slags platser. Från stora scenen på Urkult i Näsåker till en liten klubbscen i en källare i Osaka i Japan.

Mittfolk består av ungdomar från hela Västernorrland och är ett ungdomsprojekt inom Musik Västernorrland/Scenkonst Västernorrland som sponsras av SCA.

Sedan starten 2009 har Mittfolk hunnit med att göra ett stort antal konserter. De har givetvis spelat på de största folkmusikfestivalerna i Sverige: Urkult, Umeå och i Linköping men har också hunnit med att åka utomlands.

Hösten 2012 besöktes Japan för en veckas turné och utbyten med japanska musiker och ungdomar.

En resa tillsammans med Göran Månsson Band, (Göran Månsson, Daniel Ek och Petter Berndalen). Göran och Daniel har sedan starten av Mittfolk varit engagerade av Musik Västernorrland som konstnärliga ledare för Mittfolk. – Det var en fantastisk resa där alla fick lära sig något nytt, och ungdomarna pratar fortfarande om det när man träffar dem, säger Göran Månsson

I augusti 2014 gjorde Mittfolk återigen en bejublad konsert på Urkult, festivalen i Näsåker som i år firade 20 år! – Att ha en högkvalitativ internationell folk- och världsmusifestival som Urkult i länet är fantastiskt och är något som vi Västernorrlänningar ska vara stolta över! Säger Daniel Ek.

Mittfolk har varit en exempellös framgångssaga, vi har samarbetat med de mest framstående folkmusikerna i Sverige och ungdomarnas utveckling sedan starten är svår att beskriva, men 2014 blev ett band innehållande musiker från första upplagan av Mittfolk utsedda till ”Årets nykomlingar” på Folk och världsmusikgalan i Umeå. Säger Göran Månsson.

På Urkultfestivalen 2018 gjordes ett jubileumsframträdande med 38 stycken Mittfolkare som varit med under årens lopp. En fantastisk manifestation för länets ungdomsverksamhet. I samband med detta avslutade Göran och Daniel sitt 10 åriga ledarskap av Mittfolk.

Nu är vi inne på fjärde generationens ’Mittfolkare’ och nya ledare från hösten 2018 är Christian Cuadra och Markus Räsänen. Christian med ett förflutet i första Mittfolk är en av de mest spännande nya unga saxofonisterna i Sverige. Dragspelaren Markus Räsänen har spelat med många av nordens främsta folkmusiker som t ex Daniel Reid, Emma Ahlberg och Timo Alakotila.

Vill du höra hur vi låter: soundcloud.com/mittfolk
Kolla in Facebook: www.facebook.com/pages/Mittfolk/139738486110943

2018 års upplaga av Mittfolk består av: 

Karolina Walker bas
Daniel Andersson Gitarr, fiol
Elsa Lundgren Blockflöjt, fiol
Wolfgang Duran Klarinett
Beatris Johansson Fiol
Anna Jonsson Fiol
Ylva Li de Mello Fiol
Joel Norberg Trumpet
Elian Hägglund Mandolin, gitarr
Eva Michold Fiol
Linn Norberg Fiol
Nils Martinsson Fagott
Joel Westman Slagverk
Stina Kallvi Blockflöjt

Pressbilder

SLUSK

Vår nyaste projektensemble

Länsungdomskören

LUST

Svenska ungdomsmästare i storband 2005 och 2012

Länsungdomsstorbandet