måndag 10 juni 2024

Nordiska Kammarensemblen i unikt ljudverk på Norra Berget

Planerar du en utflykt till Norra Berget i sommar? I så fall kan du ta del av ”Skogens berättelser”, ett interaktivt ljudverk tillgängligt via app som berättar om skogen på Norra Berget i Sundsvall. Verket innehåller bland annat nyskriven musik inspelad av Nordiska Kammarensemblen. Lansering 18 juni.

Mitt i skogen på Norra Berget i Sundsvall vill konstnären Tove Berglund slå an en ton som öppnar lyssnarens sinnen för en mångbottnad berättelse om skogen. Via en app och med hörlurar kan människor ta del av ljudverket ”Skogens berättelser”. När lyssnaren rör sig i skogen triggas olika berättelser och musik beroende på var den befinner sig, vilket gör varje lyssnares upplevelse unik. Appen släpps 18 juni och är liksom allemansrätten fri och tillgänglig för alla.

- Genom att skapa ett interaktivt ljudlandskap där lyssnaren själv kan röra sig mellan musik, poesi, berättelser och reflektion vill vi skapa en fördjupad förståelse för den episka plats skogen utgör och hur människan är beroende av den, säger konstnären Tove Berglund som är initiativtagare till verket.

En del av ljudet i verket består av musik inspelad av Nordiska Kammarensemblen.

- Att jobba med livemusiker har varit lyxigt och speglar projektets tema på ett bra sätt. Levande musik passar i en levande skog, säger Bernt Karsten Sannerud, kompositör och ljuddesigner.

De som vill ta del av ljudverket behöver ta sig till någon av startplatserna som finns markerade på kartan som finns i appen ”Skogens berättelser”. Vid de utsatta platserna startar ljudverket med en introduktion som berättar hur deltagaren sedan själva kan röra sig över platsen och med hjälp av kartan i appen ta del av olika platsspecifika ljud och berättelser. Tekniken är utvecklad av Fredrik Jonsson som genom ny teknik ge lyssnaren en omslutande och sinnlig upplevelse av skogen.

Projektet är en unikt tvärdisciplinärt samarbete mellan konstnären Tove Berglund, Whateverland ett tvärvetenskapligt innovations- och konsultföretag, Oscen, Nordiska Kammarensemblen och Forum för genusforskning (FGF) vid Mittuniversitetet.

Idè, koncept och text: Tove Berglund
Komposition och ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud
Teknikutveckling: Fredrik Jonsson
Foto: Maja Daniels