Daniel Nelson Daniel Nelson Daniel Nelson

torsdag 18 januari 2024

Världspremiär för Daniel Nelsons senaste verk

Världspremiär och kontrastrik musik från olika epoker. Det bjuder Nordiska blåsarkvintetten på i sin första konsert för året. - Vi är så glada att få göra den här världspremiären med ett verk skrivet till kvintetten, säger Marita Henningsdotter Lovnér, musikchef Musik Västernorrland.

Det blir världspremiär för ett stycke signerat den svenska tonsättaren Daniel Nelson när Nordiska Blåsarkvintetten bjuder in till vinterkonsert. Daniel Nelsons musik har ofta hyllats för dess kraftfulla rytmiska energi samt färgrika orkestrering och hans verk har spelats av stora orkestrar både i och utanför Sverige. Stycket som får världspremiär med Nordiska Blåsarkvintetten i Sundsvall heter Touch wood och är ett svängigt, rytmiskt stycke som kännetecknar Nelsons musik.

- Som alltid med Nordiska Blåsarkvintetten får publiken chans att möta den stora musiken i det lilla formatet, säger Marita Henningsdotter Lovnér, musikchef Musik Västernorrland.

På programmet står utöver Nelsons stycke kontrastrik musik från olika epoker. Från den svenska tonsättaren Micaela Hoppes poetiska verk Dagg och regn till den danska Carl Nielsens Kvintett för blåsare – som Nielsen själv menade inte kunde spelas ”utan en stor känsla för naturen”.

Konserten Nelson & Nielsen ges i Näsåker 2 februari kl 19:00, samt i Sundsvalls Stadshus lördag 3 februari, 15:00.