Beethovens violinkonsert

Klassiskt

17-26 feb

Dirigenten och violinisten Kolja Blacher leder åter Nordiska Kammarorkestern och tolkar förutom Ludwig van Beethovens makalöst vackra violinkonsert även Joseph Haydns Symfoni nr 95 – ett wienklassicistiskt, medryckande mästerverk. Dessutom blir det urpremiär för den svenska tonsättaren Mirjam Tallys beställningsverk Fade to blue. Själv beskriver Tally stycket som en musikalisk tolkning av ett vidsträckt hav: ”Ett hav som ett mönster av vågor. Ett statiskt ögonblick från förr, en impressionistisk tavla som en konstnär har målat vid havet i solnedgången. Ett fartyg som ger en signal innan den försvinner i en dimma.”

Kolja Blacher play and lead

Nordiska Kammarorkestern

 

Mirjam Tally
Fade to Blue (uruppförande)

Joseph Haydn
Symfoni nr 95

L van Beethoven
Violinkonsert

page13image12793536

 

Mirjam Tallys musik har en glad, öppen och flödande karaktär och låter ibland rent improvisatorisk. Som tonsättare rör hon sig lätt mellan kammarmusik och elektronik, och hon gillar kontraster. Emellanåt blir hennes kompositioner minimalistiska, som ett meditativt landskap.

- Musikskrivandet påminner för mig lite om arbetet med att måla en tavla eller att fotografera. Fast det är en mycket långsammare process.

Mirjam tänker mycket i färger och mönster när hon komponerar. I det nyskrivna verket har hon arbetat med tankar kring vågors former. Ur vågornas rörelsemönster byggs det så småningom upp en melodi, en böljande konstruktion.

Verket Fade to Blue som Nordiska Kammarorkestern beställt och kommer att uruppföra, utforskar våglängd, vågornas tyngd. Vågorna som ett mönster, som når sin topp med olika hastighet och styrka. Från långt håll ser de likadana ut, men om man tittar närmare ser man detaljer som skiljer dem åt. Det finns inte två likadana vågor i havet - alla har olika form och rörelsemönster.

Mattias Ahlm

Äntligen har vi öppnat upp samhället! Då det fortfarande sker smittspridning uppmanar vi fortsatt våra besökare att stanna hemma vid symptom. Därför har du just nu möjlighet att byta din biljett mot ett tillgodobevis om du skulle bli sjuk. 

(Gäller konserten i Sundsvall)