Schymberg Award

Klassiskt

24 februari

Sex unga operasolister tävlar i Schymberg Awards finalkväll den 24 februari på Tonhallen i Sundsvall, där Nordiska Kammarorkestern ackompanjerar finalisterna. Tävlingen, skapad till minne av operasångerskan Hjördis Schymberg, har blivit en viktig mötesplats för unga nordiska sångare och främjar nätverk inom operavärlden.
Sedan 2018 anordnar Stiftelsen Schymbergsgården, Nordiska Kammarorkestern och Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister den internationella solisttävlingen Schymberg Award. Tävlingen ska främja ung operasång i Hjördis Schymbergs namn. Hjördis Schymberg var en av Sveriges internationellt mest kända operasångare, hon sjöng bland annat över etthundra föreställningar tillsammans med Jussi Björling. Född 1909 på Alnö utanför Sundsvall fick hon en lång och innehållsrik karriär. Hon avled 2008, nittionio år gammal. 

Totalt inkom 100 bidrag till årets tävling. Av dessa valde den nordiska juryn ut 20 semifinalister som fick skicka in nya inspelningar, och slutligen valdes fem finalister ut. Dessa finalister plus en av finalisterna från 2022 som stoppades från att tävla på grund av covid, tävlar i Schymberg Awards finalkväll i Tonhallen, Sundsvall lördag 24 februari 18:00. Damian Iorio dirigerar Nordiska Kammarorkestern och var och en finalisterna framför två operaarior. Den nordiska juryn – fyra etablerade sångare och en dirigent från de nordiska länderna - utser två stipendiater som belönas med 50 000 kr respektive 25 000 kr.

Schymberg Award har sedan starten 2018 blivit en mötesplats för unga nordiska sångare och skapat ett nätverk mellan sångare, nordiska operahus och operautbildningar.

Nordiska Kammarorkestern

dirigent: Damian Iorio

Josefine Mindus

Josefine Mindus studerade först komposition innan hon bestämde sig för att byta fokus till sång. Efter studier vid bland annat Vadstena Folkhögskola flyttade hon till Hannover i Tyskland för sin kandidatexamen. Hon blev en del av operastudion vid Komische Oper i Berlin 2020, där hon sjöng roller som Papagena, Zerlina och Amore. Sommaren 2022 gjorde Josefine sin svenska operadebut som “Bess” i operan “Breaking the waves” vid Vadstena-Akademien. Hon vann andra pris i “Bundeswettbewerb Gesang” 2022 och blev utnämnd till Jenny Lind stipendiat 2023. Under våren 2024 sjunger Josefine sin första Blonde i Mozarts opera “Die Entführung aus dem Serail” på operahuset i Bern och under sommaren gör hon sin italienska debut som Amore i Glucks “Orfeo ed Euridice” vid “Festival dei Due Mondi” i Spolento.

Zaza Gagua

När Zaza Gagua föddes grät han med en alldeles särskild röst, och sköterskan sa till hans föräldrar: ”Han kommer att bli en operasångare.”

Trots hans framgångsrika karriär inom juridik, med en magisterexamen, bestämde han sig för att ge sig själv en chans att bli operasångare. Han slutade sitt jobb, sökte till Tbilisis konservatorium, studerade sedan vid Sibelius-Akademin i Finland och tog sin masterexamen vid Stockholms Operahögskola. Däremot genomförde han sin praktik på Oslos operahus och har sjungit i olika operahus i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Tbilisi.

Rebecka Wallroth

Rebecka Wallroth har studerat vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien och är sedan hösten 2023 en del av operastudion vid Staatsoper under den Linden i Berlin. I augusti var hon solist med Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset med Norrköpings Symfoniorkester och med The Mozartists i Wigmore Hall, London. 2023 fick Rebecka ett finalistpris i Queen Sonja Singing Competition. Samma år fick hon andrapris i Stenhammartävlingen. Rebecka är 2022 års Anders Wall och Aurora Lilieros-stipendiat. Tidigare erhöll hon Joel Berglund-stipendiet. Förra året medverkade Rebecka på Vadstena Slott som Lilly i Andefabriken) av Daniel Nelson och som Idamante i Idomeneo av Mozart på Schlosstheater Schönbrunn, Wien.

Eldrid Gorset

Eldrid Gorset är en sopran som kommer från en liten fjällbygd i Norge. Nyligen debuterade hon på Den Norske Opera med ett inhopp som Despina, och i vinter sjunger hon Eurydike i Offenbachs Orfeus i underjorden på samma scen. Eldrid har under två år varit knuten till Det Kongelige Teater i Köpenhamn som praktikant, där hon har spelat flera roller – Musetta, Zerlina, Clorinda och Frasquita. Hon är ofta sopransolist i oratorier och festivaler. Hon har sjungit titelrollen i Proserpin av Joseph Martin Kraus med Vasa Baroque och har flera gånger gestaltat operan La Voix Humaine av Francis Poulenc. Den har blivit en slags signaturroll för henne. Sommaren 2023 blev hon tillsammans med Queer Voices Opera Company (Skeive Stemmer) inbjuden till Grimeborn Opera Festival, Storbritannien, som den första norskan någonsin. Eldrid har sin utbildning från Operahøgskolen (KHIO), Barratt Due och Norges Musikkhøgskole, alla i Oslo.

Kristine Nowlain

Sopranen Kristine Nowlain har en stort bredd i sitt konstnärskap. Hon syns och hörs i allt från opera till oratorier, kammarmusik och romanser, med lite extra kärlek för Mozart, nyskriven musik och musik av kvinnor. Hon är född och uppvuxen i San Francisco, Kalifornien, i en svensk-amerikansk familj och har studerat sång i Los Angeles, Buenos Aires, Stockholm och Malmö. År 2012 tog hon en kandidatexamen från Occidental College i Los Angeles med musik som huvudämne och med sociiologo och Latinamerikastudier som biämnen. Hon tog sin kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan i juni 2018. I juni 2020 tog Kristine en masterexamen i musikdramatik från Malmö Opera Academy: ett samarbete mellan Malmö Opera och Musikhögskolan i Malmö. Sedan dess har hon frilansat som operasångare och konsertsångare på bl.a. Malmö Opera, Malmö Operaverkstan, Opera Hedeland, Nordic Opera och Nöjesteatern. Hon är ofta engagerad som sopransolist i oratorier och konserter, som t.ex Mendelssohns ‘Elias’ på Berliner Philharmonie med Brandenburgisches Staatsorchester, Frankfurt. Hösten 2022 medverkade hon i 'Min totala njutning,' ett performanceverk av Lilith Studios i Malmö med text av Daniel Mårs och musik av Philip Gleisner. Verket valdes sedan ut till Scenkonst Biennalen 2023.

Minna Tägil

Minna Tägil, sopran, studerar sista året på operautbildningen vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet där hon sedan tidigare har sin kandidatexamen. Hon debuterade sommaren 2023 när hon gjorde huvudrollen som Alice i Daniel Nelsons Andefabriken på Vadstena slott tillsammans med Vadstenaakademien.

Minna har sjungit med flera orkestrar, t ex Norrköpings symfoniorkester, Västerås sinfonietta och delar ur Hovkapellet. 2023 var hon en av finalisterna i den åländska tävlingen Havets röst. Hon har gjort barnopera i Smålandsoperans regi och sjungit sakrala och profana verk, som Förklädd gud, Mozarts Requiem och Vivaldis Gloria samt varit solist vid Sverigepremiärerna av Ēriks Ešenvalds Passion and Resurrection och Bob Chilcotts Christmas Oratorio. Minna har mottagit flera stipendier ur fonder som förvaltas av bl a Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien.

Under våren 2024 gör Minna rollen som Yvonne i Jan Sandströms nyskrivna opera Stormen Betty som sätts upp på Västmanlands teater. Rollen är exklusivt skriven för hennes röst. Sommaren 2024 kommer hon göra rollen som Lisetta i Sverigepremiären av Rossinis opera La Gazzetta på Läckö slott.

Inger Dam-Jensen, sångare, Köpenhamn

Ingebjörg Kosmo, sångare, Oslo

Hillevi Martinpelto, sångare, Stockholm

Petteri Salomaa, sångare, professor vid Sibeliusakademien, Helsingfors

Patrik Ringborg, operadirigent, Sverige, Tyskland