måndag 30 september 2024

Film med Nordiska Kammarorkestern kommer på SVT

SVT har köpt rättigheter för att visa filmen Beethoven violin concerto med Nordiska Kammarorkestern och Kolja Blacher. Filmen visas också på hemmaplan under Filmfest Sundsvall 2024.

Under juni 2023 spelades filmen Beethoven violin concerto in i Tonhallen. Det är ett filmiskt samarbete mellan Nordiska Kammarorkestern, den tyske violinvirtuosen Kolja Blacher och Hans Kipfer, regissör och ljuddesigner. SVT har köpt rättigheterna för att visa filmen, datumet är dock inte satt ännu. Klart är däremot att den visas onsdag 2 oktober på Bio drakstaden under Filmfest Sundsvall.

- Det känns fantastiskt roligt att äntligen få visa filmen för Nordiska Kammarorkesterns hemmapublik, den har fått ett väldigt fint mottagande när vi visat upp den. Som åskådare hamnar man verkligen mitt i orkestern, mitt i musiken på ett unikt sätt! säger Staffan Nilson, marknads- och försäljningschef Scenkonst Västernorrland.

Världspremiären för Beethoven violin concerto ägde rum vid Filmfestival Vienna’s Rathausplatz i Wien 26 augusti 2024 där den blev väl mottagen. I filmen är Beethovens ikoniska musik i absolut fokus och produktionen fördjupar skönheten i hans violinkonsert.

Filmen visas på Bio Drakstaden 2 oktober kl 1700. Efteråt följer en Q&A med Nordiska Kammarorkesterns slagverkare Christoffer Thorsell.