torsdag 25 januari 2024

Morgondagens operastjärnor koras i internationella operatävlingen Schymberg Award

Sex unga operasolister tävlar i Schymberg Awards finalkväll 24 februari på Tonhallen i Sundsvall, där Nordiska Kammarorkestern ackompanjerar finalisterna. Tävlingen, skapad till minne av operasångerskan Hjördis Schymberg, har blivit en viktig mötesplats för unga nordiska sångare och främjar nätverk inom operavärlden.

Sedan 2018 anordnar Stiftelsen Schymbergsgården, Nordiska Kammarorkestern och Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister den internationella solisttävlingen Schymberg Award. Tävlingen vill främja ung operasång i Hjördis Schymbergs namn. Schymberg Award arrangeras vartannat år och är både ett tillfälle att höra högklassig opera och en chans att möta blivande operastjärnor.

- Vi har haft medvind sedan starten. Tävlingen har snabbt fått högt anseende i branschen och nivån på de sökande blir högre för varje år, säger Anders Olsson, Sekreterare i Stiftelsen Schymbergsgården och stiftelsens projektledare för Schymberg Award.

Totalt inkom 100 bidrag till årets tävling. Av dessa valde den nordiska juryn ut 20 semifinalister som fick skicka in nya inspelningar, och slutligen valdes fem finalister ut. Dessa finalister samt en av finalisterna från 2022 som hindrades från att tävla på grund av covid, tävlar i Schymberg Awards finalkväll i Tonhallen, Sundsvall lördag 24 februari 18:00. Damian Iorio dirigerar Nordiska Kammarorkestern och var och en av finalisterna framför två operaarior. Den nordiska juryn – fyra etablerade sångare och en dirigent - utser två stipendiater som belönas med 50 000 kr respektive 25 000 kr. 

Schymberg Award har sedan starten 2018 blivit en mötesplats för unga nordiska sångare och skapat ett nätverk mellan sångare, nordiska operahus och operautbildningar.

Om Hjördis Schymberg

Hjördis Schymberg var en av Sveriges internationellt mest kända operasångare, hon sjöng bland annat över etthundra föreställningar tillsammans med Jussi Björling. Född 1909 på Alnö utanför Sundsvall fick hon en lång och innehållsrik karriär. Hon avled 2008, nittionio år gammal. Hennes hem, Schymbergsgården, är nu en plats för unga sångare och musiker, med masterclasses och konserter.

Jury för Schymberg Award

Inger Dam-Jensen, sångare, Köpenhamn
Ingebjörg Kosmo, sångare, Oslo
Hillevi Martinpelto, sångare, Stockholm
Petteri Salomaa, sångare, professor vid Sibeliusakademien, Helsingfors
Patrik Ringborg, operadirigent, Sverige, Tyskland

Finalisterna i Schymberg Award 2024

Josefine Mindus
Zaza Gagua
Rebecka Wallroth
Eldrid Gorset
Kristine Nowlain
Minna Tägil