onsdag 20 mars 2024

Nordiska Kammarorkestern och Teater Västernorrland sätter upp Kristina från Duvemåla

Hösten 2025 gör Nordiska Kammarorkestern och Teater Västernorrland en uppsättning av musikalen Kristina från Duvemåla. Dirigent blir Jonas Nydesjö och regissör Melker Sörensen.

När musikalen Kristina från Duvemåla som bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos har premiär i Tonhallen den 18 oktober är det 30 år sedan som den uruppfördes i Malmö. På dirigentpulten återfinner vi Jonas Nydesjö som under de senaste åren blivit en återkommande och uppskattad gästdirigent hos Nordiska Kammarorkestern. Inte minst för de crossover-konserter han gjort tillsammans med orkestern.

- Det är en ära för Nordiska Kammarorkestern att tillsammans med Jonas och artisterna få klä detta epos med musik, säger Marita Henningsdotter Lovnér, musikchef för Musik Västernorrland.

Musikalen har med sina tidigare uppsättningar spelat för en publik på nästan 1,5 miljoner.

- Kristina från Duvemåla är en ikonisk musikal som berättar om det svåra att lämna sitt hemland och försöka bli hel någon annanstans. Det starka temat tillsammans med låtar som går rakt in i hjärtat och oförglömliga rollfigurer gör det här till en djupt älskad musikal, säger teaterchef Kristoffer Berglund.

För regi och koreografi står Melker Sörensen som arbetat med musikaler som Evita, Rent, Chess, Cabaret med flera. Så sent som ifjol tilldelades han priset bästa regi av Broadway World Regional Awards 2023 för musikalen Marguerite på Malmö Opera.

Uppsättningen är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Musik Västernorrland och Sundsvalls kommun. Sammanlagt kommer 21 föreställningar spelas i Tonhallen i Sundsvall. Biljetterna släpps hösten 2024.

- Den här musikalsatsningen är en angelägenhet för hela regionen. Såväl för besöksnäringen som för invånarna i vår fantastiska region. Självklart kommer det därför arrangeras publikbussar från samtliga kommuner, säger Kristoffer Berglund.

Till musikalen söks nu en ensemble av professionella musikalartister och längre fram kommer en kör av duktiga körsångare från regionen att rekryteras. Dessutom består musikalen av ett antal barnroller. Audition för solistrollerna samt övriga roller kommer att genomföras i Sundsvall den 19-20 maj med callback i Stockholm den 27 maj. Audition för barnrollerna och kören kommer att ske under hösten 2024.