onsdag 2 oktober 2024

Spännande folk- och världsmusik till Västernorrland i höst

Tre nordiska grioter med ursprung i Senegal och ett svensk-estnisk folkmusikband besöker Västernorrland under hösten. Modern folkmusik, tradition samt explosivt och dansant slagverk utlovas.

En del av Musik Västernorrlands uppdrag är att turnélägga folk- och världsmusik i Västernorrland. Under hösten besöks länet av två band som sprider toner och berättelser från olika kulturer; Fränder och Nordic Griot.

- Det här är två grupper med helt olika sound men som har berättelserna och kulturen från sina respektive ursprung gemensamt. Båda levererar musik som berör och går rakt in i hjärtat, säger Sara Högsten, producent Musik Västernorrland.

Först ut är svensk-estniska Fränder som spelar modern folkmusik med en mix av traditioner från deras respektive länder som grund. De har släppt ett kritikerrosat album och turnerat jorden runt. Med sången och berättelser i fokus och med deras stundtals tyngdlösa melodier skapar Fränder sin egen musik med en känsla som berör långt utanför genregränserna.

I november besöks Västernorrland av tre grioter från Sverige, Norge och Finland. Nordic Griots kommer från en välkänd griot-familj i Senegal. I arvet som grioter bär på ingår att sprida kärlek, hopp, glädje och förståelse mellan människor. Trion representerar en kultur som gått i arv i familjen i hundratals år och hoppas öka förståelsen och kunskapen om andra kulturer runt om i världen. Nordic Griot är en del av Estrad Norrs frilansresidens där det ingår att turnera i både Jämtland och Västernorrland.

Musik

Fränder

Folkmusik

Läs mer

Musik

Nordic Griot

Folkmusik

Läs mer